Când și unde au fost domesticite pentru prima dată găinile?

foto: pixabay.com/ro

  • Oamenii de știință au dezbătut de zeci de ani cum și unde au fost domesticiți puii.
  • Unii antropologi cred că aceste păsări au fost domesticite de către vechii locuitori ai Chinei.
  • Se pare că aceste animale au fost domesticite relativ recentcele mai vechi rămășițe de păsări, datează din jurul anului 1650 î.Hr.

Antropologii britanici au găsit dovezi că puii au fost domesticiți pentru prima dată în Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, după ce orezul a fost cultivat în regiune. 

„ Analiza noastră cuprinzătoare a istoriei timpurii a domesticirii găinilor a arătat cât de greșite sunt ideile noastre despre când și unde s-a întâmplat, precum și răspândirea lor în întreaga lume ”, a spus profesorul Gregor Larson de la Universitatea Oxford, citat de site-ul TASS si biroul de presă al Universității din Exeter.

Oamenii de știință au dezbătut de zeci de ani cum și unde sunt domesticiți puii. Unii antropologi cred că aceste păsări au fost domesticite de către vechii locuitori ai Chinei în urmă cu aproximativ șapte până la opt mii de ani, în timp ce alți cercetători sugerează că acest lucru s-a întâmplat mult mai târziu în Indochina modernă sau chiar după transferul găinilor sălbatice în Europa.

Profesorul Larson și colegii săi au primit, de asemenea, sprijin pentru teoria lor privind domesticirea ulterioară a păsărilor într-un program la scară largă care vizează calcularea vârstei unui număr mare de resturi de păsări antice. Acestea au fost colectate în timpul săpăturilor efectuate de antropologi și arheologi în ultimii ani pe locul a 600 de situri situate în 89 de țări din întreaga lume.

Antropologii determină vârsta exactă a fiecărei fosile de os de pasăre, precum și studiază în detaliu anatomia acestora, cum și unde sunt îngropate. Acest lucru le permite cercetătorilor să determine dacă păsările sunt mâncate sau îngropate ca animale sacre sau animale de companie, precum și să determine specia lor.

Se pare că găinile au fost domesticite relativ recent. Cele mai vechi rămășițe de păsări, aparținând găinilor domestice, datează din jurul anului 1650 î.Hr. în satul Ban Non Wat din centrul Thailandei. Aproape toate celelalte fosile domestice au fost găsite în alte regiuni din Thailanda și țările din Asia de Sud-Est.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru s-a întamplat cam în același timp cu tradiția cultivării orezului, care este consumat nu numai de oamenii din Asia de Sud-Est, ci și de găinile domestice și sălbatice. Profesorul Larson și colegii săi sugerează că au fost domesticite ca urmare a tranziției strămoșilor lor la o dietă obișnuită cu orez, care a fost cultivată de vechii locuitori ai Indochinei.

Descoperirea este susținută și de faptul că puiul și orezul s-au răspândit ulterior în alte regiuni din Eurasia de Est și Africa aproape simultan

Potrivit oamenilor de știință, principalul canal de migrare a acestora sunt rutele comerciale maritime, care au făcut posibilă transportul unor cantități mari de cereale și păsări dintr-o regiune a planetei în alta. Astfel, puii devin cele mai comune păsări de curte de pe Pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *