Noul algoritm de inteligență artificială prezice crimele cu o săptămână înainte de a fi comise

foto: pixabay.com/ro

  • Predicția la nivel de eveniment a infracționalității urbane dezvăluie o semnătură a prejudecăților legate de aplicarea legii în orașele din SUA.
  • Un nou algoritm dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago poate prezice infracțiunile cu o precizie de aproximativ 90% cu o săptămână înainte.
  • Algoritmul a prezis viitoarele infracțiuni cu până la o săptămână înainte, cu o precizie de aproximativ 90%.

Eforturile poliției de a contracara criminalitatea se bazează de obicei pe rapoartele de infracțiuni, care manifestă implicit o relație complexă între criminalitate, poliție și societate. Prin urmare, predicția infracționalității și activitatea polițienească predictivă au stârnit controverse, cei mai recenți algoritmi bazați pe inteligență artificială producând o înțelegere limitată a sistemului social al infracționalității.

Un studiu privind algoritmul intitulat „Predicția la nivel de eveniment a infracționalității urbane dezvăluie o semnătură a prejudecăților legate de aplicarea legii în orașele din SUA” a fost publicat în revista Nature Human Behaviour.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago (UChicago) au creat un algoritm care a învățat din tendințele temporale și geografice din datele istorice privind infracțiunile violente și infracțiunile împotriva proprietății din orașul Chicago.

Algoritmul a prezis viitoarele infracțiuni cu până la o săptămână înainte, cu o precizie de aproximativ 90%. Algoritmul a fost testat, de asemenea, cu alte șapte orașe din SUA, înregistrând performanțe similare.

„Am creat un geamăn digital al mediului urban. Dacă îi furnizezi date din trecut, îți va spune ce se va întâmpla în viitor. Nu este magic, există limitări, dar l-am validat și funcționează foarte bine. Acum îl puteți utiliza ca instrument de simulare pentru a vedea ce se întâmplă dacă infracționalitatea crește într-o zonă a orașului sau dacă se intensifică aplicarea legii în altă zonă. Dacă aplicați toate aceste variabile diferite, puteți vedea cum evoluează sistemele ca răspuns”, a declarat Ishanu Chattopadhyay, Ph.D., profesor asistent de medicină la UChicago și autor principal al noului studiu.

Modelul nu ține cont de granițele convenționale delimitate în interiorul orașului, cum ar fi cartierele, și în schimb împarte orașul în plăci de dimensiuni egale, cu un diametru de aproximativ 305 metri, în comparație cu încercările anterioare de modele de predicție a criminalității. Un model separat al echipei a analizat, de asemenea, modul în care poliția a răspuns la infracțiuni, constatând că faptele comise în zonele mai bogate au dus la mai multe arestări în comparație cu mai puține arestări pentru activități infracționale comparabile în cartierele mai sărace.

„Ceea ce observăm este că, atunci când supui sistemul la stres, este nevoie de mai multe resurse pentru a aresta mai multe persoane ca răspuns la infracțiunile dintr-o zonă bogată și atrage resursele poliției din zonele cu statut socio-economic mai scăzut”, a spus Chattopadhyay.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *