Oamenii de stiinta au creat piele vie pentru roboti care se poate vindeca singura

Foto: Shoji Takeuchi

De la eroi de acțiune la răufăcători – roboții biohibrizi fabricați din materiale vii și artificiale sunt în centrul atenției science fiction și au inspirat o serie de inovații moderne. 

Vremea este încă departe când androizii vor merge printre oameni în viața de zi cu zi, dar oamenii de știință din Japonia au făcut un pas înainte, creând pielea vie pentru roboți, scrie „Science Daily”.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat o metodă de acoperire a solului robotizat cu celule umane vii. Pielea creată de noua tehnologie are proprietăți hidrofuge și se poate autorepara.

Acoperirea cu două straturi creată de oamenii de știință, constând din țesut conjunctiv și epiteliu exterior, imită aspectul și proprietățile tactile ale pielii umane și are capacitatea de a se vindeca singură. Tehnologia de producere a pielii artificiale este descrisă în revista „Materia”.

Pentru a crea pielea, oamenii de știință au scufundat mai întâi degetul robotizat într-un cilindru plin cu o soluție de colagen și fibroblaste dermice – principalele componente ale țesutului conjunctiv al pielii umane. După un timp, celulele au început să se micșoreze și să acopere etanș solul artificial.

După formarea stratului interior, dezvoltatorii pun degetul într-o soluție de keratinocite umane. Oamenii de știință explică că aceste celule epiteliale conferă textură pielii artificiale și creează o barieră în calea reținerii umidității.

În experimente, oamenii de știință au demonstrat că învelișul este suficient de puternic și elastic pentru a rezista mișcărilor dinamice, cum ar fi plierea și desfacerea degetului. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, capacitatea pielii de a „vindeca” rănile și de a se regenera, ca în filmul „Terminator 2: Doomsday”. Dacă integritatea învelișului este compromisă, este suficient să aplicați un bandaj de colagen, care se transformă treptat în piele, sacoperind rana.

Cercetătorii notează că pielea artificială pe care au creat-o nu este încă perfectă. Nu poate supraviețui mult timp dacă nu este hidratata cu nutrienți și curățata de celulele moarte.

Oamenii de știință plănuiesc să îmbunătățească pielea în viitor, introducând neuroni senzoriali, foliculi de păr, unghii și glandele sebacee în structura celulară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *