Oamenii de știință europeni spun că au identificat originile morții negre, o ciumă bacteriană care a ucis jumătate din populația continentului în secolul al XIV-lea, a raportat Associated Press.
Cercetătorii au analizat ADN-ul din corpurile găsite în morminte din Asia Centrală. Punctul de plecare a fost lucrarea istoricului Phil Slavin de la Universitatea din Stirling, Scoția, care a sugerat că focarul ar putea fi legat de o creștere neobișnuită a deceselor în Asia Centrală între 1338 și 1339.
Oamenii de știință au găsit amprente genetice ale bacteriei Yersinia pestis la oamenii îngropați în zona lacului Isak Kul, ceea ce este acum Kârgâzstan.
Într-un articol publicat de Nature, cercetătorii au descris în detaliu modul în care amprenta a arătat o tulpină care devasta vechea comunitate comercială din Isak Kul. El a fost precursorul multor altora care au apărut în acel moment.
„Am descoperit că tulpinile antice din Kârgâzstan sunt în centrul acestui eveniment la scară largă”, a declarat Maria Spiro, cercetător în istoria bolilor la Universitatea din Tübingen din Germania și autor principal al studiului. „Cu alte cuvinte, am descoperit sursa Morții Negre și chiar știm data exactă a acesteia (1338).”
Boala, care este răspândită de șobolani, a ajuns în portul sicilian Messina cu nave comerciale sosite din Marea Neagră în 1347.
Potrivit lui Sharon DeWitt, un antropolog biologic de la Universitatea din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în studiu, este interesant să găsim dovezi ADN care să susțină teoria conform căreia boala ar fi avut originea în Asia Centrală.
Autorii studiului admit că, teoretic, este posibil ca bacteria să aibă originea în altă parte și să se răspândească în Asia Centrală fără modificări semnificative, dar dovezile sugerează că acest lucru este puțin probabil, adaugă DeWitt.