Europa va ‘dispărea’ într-un război nuclear dacă va da Ucrainei arme nucleare, afirmă Rusia

foto: pixabay.com/ro

  • Principala amenințare naturală la adresa vieții de pe Pământ este erupția unui supervulcan.
  • Erupția unui vulcan acoperă cu lavă, funingine și cenușă regiuni uriașe până la mari adâncimi.
  • Supervulcanul adormit Toba de pe insula Sumatra din Indonezia continuă să acumuleze magma în adâncurile sale.

Lars Henrik Ogor, jurnalist al publicației științifice daneze Berlingske, a spus că principala amenințare naturală la adresa vieții de pe Pământ este erupția unui supervulcan.

Expertul amintește de erupția unui vulcan de pe insula Sumatra, care a avut loc acum 75.000 de ani.

„Porțiuni uriașe au fost acoperite cu un strat de lavă, funingine și cenușă până la o adâncime de 400 de metri. Toate plantele și animalele aflate pe o rază de câteva sute de kilometri de vulcan au fost îngropate pentru totdeauna în acest strat ”, a scris Ogor.

Vulcanul a emis o masă atât de uriașă de cenușă și gaze încât norii formați au împiedicat lumina soarelui să pătrundă peste cea mai mare parte a Asiei, ceea ce a adus o lungă „noapte vulcanică”.

Dezastrul natural a creat o iarnă vulcanică, în urma căreia temperaturile globale au scăzut în medie cu 10 grade Celsius pentru câțiva ani.

un supervulcan pune capăt vieții pe Pământ
foto: pixabay.com/ro

„Putem doar ghici cum i-au afectat toate acestea pe strămoșii noștri ”, a scris expertul, menționând că atunci când căldura a revenit pe lume la câțiva ani după erupție, doar câteva mii de oameni au supraviețuit probabil pe Pământ. „Omenirea a devenit apoi o specie pe cale de dispariție ”, a conchis Ogor.

Anterior, a fost raportat că geologii care studiau supervulcanul adormit Toba de pe insula Sumatra din Indonezia au găsit semne că magma continuă să se acumuleze în adâncurile sale.

Experimentele și simulările numerice arată că erupțiile supervulcanilor apar deoarece magma lichidă se ridică prin scoarța terestră și se extinde brusc, ducând la explozii și erupții catastrofale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *