Se schimbă polii magnetici ai Pământului?

foto: pixabay.com/ro

Oamenii de știință elvețieni au respins teoria conform căreia polaritatea magnetică a Pământului este inversată , a raportat UPI.

„Am cartografiat schimbările în câmpul magnetic al Pământului în ultimii 9.000 de ani, iar anomalii precum Atlanticul de Sud sunt probabil să se repete, cu variații corespunzătoare ale câmpului magnetic al Pământului ”, a spus autorul principal al studiului, Andreas, într-un comunicat de presă.

Reducerea rapidă a câmpului geomagnetic din Atlanticul de Sud, cunoscută sub numele de Anomalia Atlanticului de Sud, a condus la speculații că polaritatea magnetică a Pământului s-a inversat.

Câmpul magnetic al Pământului nu este stabil, iar schimbarea polarității la care polii magnetici nord și sud se inversează are loc în medie la fiecare 200.000 de ani. În ultimii 180 de ani, puterea câmpului magnetic al Pământului a scăzut cu aproximativ 10 la sută. 

Câmpul magnetic protejează atmosfera Pământului de vântul solar. 

Rezultatele studiului realizat de oamenii de știință suedezi se bazează pe analiza artefactelor arheologice, a probelor vulcanice și a forajelor sedimentare.

Potrivit lui Nilsson, o nouă tehnică de modelare care combină datele din aceste probe creează o reconstrucție globală a câmpului magnetic pe o perioadă de 9.000 de ani, iar acest lucru duce la concluzia că polaritatea magnetică nu este inversată.

Rezultatele studiului sunt publicate în Jurnalul Academiei Americane de Științe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *