- Schimbările climatice provoacă descoperiri arheologice neașteptate pe tot globul.
- Temperaturile mai calde și seceta extremă în anumite locuri au scos la lumină ruine, orașe și biserici interesante.
Potrivit unui studiu ONU, secetele au crescut cu 29% din 2000. Lipsa precipitațiilor este resimțită în special în locuri precum Mexic, Irak, Spania și Statele Unite.
În Mexic, de exemplu, într-o zonă situată în statul central Guajanato, după ce un baraj a fost eliberat din cauza unei inundații, a fost descoperit un templu din secolul al XVIII-lea. Este Virgen de los Dolores, care este acum un centru de atracție pentru turiști din diferite părți ale lumii.
Recent, după o secetă extremă care a durat câțiva ani, un grup de arheologi a descoperit în Irak un oraș vechi de aproximativ 3.400 de ani. Nivelul râului Tibru a scăzut atât de mult, încât cercetătorii nu le venea să creadă ochilor. Înaintea lor a fost descoperit un alt oraș frumos în ruine.
În mod similar, în SUA, au fost găsite relicve ale goanei aurului din California. Înainte de construirea barajului Folson, zona a fost folosită pentru exploatarea aurului și dezvoltarea agriculturii timp de mai bine de un secol.
Consecințele secetei au scos la iveală și un oraș fantomă din Peninsula Iberică. Orașul Aceredo este situat în partea de nord-vest a Galiției. A fost inundată în 1992 din cauza construcției unui rezervor. Treizeci de ani mai târziu, lacul de acumulare este la 15% din capacitatea sa și redescoperă ruinele acestui municipiu secular.