Un televizor care funcționează noaptea te poate îngrășa

foto: pixabay.com/ro

  • Dormitorul întunecat nu numai că promovează un somn bun, dar poate reduce semnificativ riscul a trei probleme majore de sănătate, a raportat UPI, citând oameni de știință din SUA.
  • Bărbații și femeile în vârstă care folosesc lămpi de noapte sau își lasă televizorul, smartphone-ul sau tableta în dormitor au mai multe șanse de a dezvolta obezitate, hipertensiune arterială și diabet decât cei care nu sunt expuși la lumină noaptea. 
  • Se pare că chiar și puțină lumină pe timp de noapte nu este inocentă și poate fi dăunătoare”, a spus liderul studiului, dr. Mindji Kim, profesor asociat de neurologie la Centrul Medical Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago. 

Dormitorul întunecat nu numai că promovează un somn bun, dar poate reduce semnificativ riscul a trei probleme majore de sănătate, a raportat UPI, citând oameni de știință din SUA.

Dr. Mindji Kim, profesor asociat de neurologie la Centrul Medical Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, a avertizat că noul studiu nu demonstrează că expunerea la lumină în timpul somnului cauzează vreuna dintre aceste boli, ci doar că ar putea exista o legătură. Pe lângă tulburările de somn, pot exista și alte explicații biologice care leagă lumina cu un risc crescut de obezitate, diabet și hipertensiune arterială.

Nu este firesc să vezi aceste lumini noaptea. Lumina de fapt stinge unele dintre părțile creierului care spun corpului nostru că este zi, nu noapte. Deci, aceste semnale sunt confuze într-un fel, deoarece semnalul circadian este slăbit și, în timp, ne afectează sănătatea„.

În timp, lumina pe timp de noapte poate provoca boli metabolice și de inimă.

Kim și colegii ei au studiat peste 550 de participanți la Chicago. În studiu este vorba despre o îmbătrânire sănătoasă. Persoanele cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani au purtat dispozitive pentru a măsura lumina din dormitoare pentru o perioadă de o săptămână. Mai puțin de jumătate dintre ei au stat cinci ore în întuneric complet în timp ce dormeau. Ceilalți au fost expuși la lumină în cele cinci ore de somn în toiul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *