Forțele ucrainene se retrag din centrul orașului Severodonețk

foto: pixabay.com/ro

  • Putin cu un avertisment sever către Occident: Rusia va ataca noi tinte, dacă sunt livrate Ucrainei rachete cu o rază de acțiune mai mare

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat SUA că Rusia va ataca noi ţinte dacă Occidentul va furniza Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, adăugând că noi livrări de arme către Kiev vor „prelungi conflictul”, a informat AFP.

Dacă astfel de rachete vor fi livrate Ucrainei, „vom trage concluziile corespunzătoare și ne vom folosi armele pentru a lovi țintele pe care nu le-am atacat până acum”, a spus Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse Rusia-1.

Președintele nu a precizat amploarea reacției Rusiei sau ce ținte plănuiește să atace Rusia dacă țările occidentale încep să livreze la Kiev rachete cu rază mai mare de acțiune.

Declarațiile lui Putin au venit la câteva zile după ce Statele Unite și-au anunțat decizia de a furniza Ucrainei lansatoarele de rachete cu țevi multiple (MRS) M270 și M142 HIMARS, care au o raza de actiune de aproape 80 km și sunt capabile să lovească trupele ruse și stocurile de arme ale acestora.

Experții militari notează că raza de acțiune a acestor rachete este puțin mai mare decât cea a MLRS rusești similare, ceea ce va permite forțelor ucrainene să atace artileria inamică fără a intra în raza de acțiune.

Cu toate acestea, președintele american Joe Biden a declarat luni că exclude livrările MLRS către Ucraina cu o astfel de rază de acțiune încât acestea ar putea ataca teritoriul rus, în ciuda insistențelor repetate ca Kievul să primească astfel de sisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *