Rusia a eliberat-o pe femeia captivă care a filmat ororile lui Mariupol

https://apnews.com/

Celebra doctorita ucraineană Yulia Payevska, ale cărei înregistrări din orașul asediat Mariupol au devenit publice, a fost eliberata vineri de forțele ruse, la trei luni după capturarea ei pe străzile orașului, informeaza Associated Press.

Payevska este cunoscută în Ucraina sub porecla Taira

– Numele ei de utilizator în jocul video World of Warcraft. O cameră atașată corpului ei înregistrase 256 de gigaocteți, arătând eforturile echipei sale de a salva soldații răniți, atât ucraineni, cât și ruși. Ea a predat videoclipurile unei echipe AP, care i-a scos din oraș pe 15 martie.

Tyra și colegul ei au fost capturați de forțele ruse pe 16 martie

– în aceeași zi în care un atac aerian rusesc în centrul orașului s-a soldat cu viața a aproximativ 600 de oameni.

Soțul ei, Vadim Puzanov, a declarat pentru AP că a vorbit cu ea la telefon și că se îndrepta către un spital din Kiev.

Înregistrările lui Tyra au fost vizionate de milioane de oameni din întreaga lume. Puzanov a mulțumit pentru mediatizarea, care a arătat că soția sa încerca să salveze atât civilii ucraineni, cât și soldații ruși răniți.

Ieri, Tyra i-a mulțumit președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky într-o telegramă pentru eforturile sale de a o elibera.

În videoclip, ea s-a adresat și ucrainenilor reținuți în Rusia cu cuvintele „Știu că totul va fi bine și ne vom întoarce cu toții acasă, așa cum fac eu acum”.

Zelenski a anunțat eliberarea medicului și a mulțumit tuturor celor care au lucrat pentru a o salva.

„Tyra este deja acasă. „Continuăm să muncim pentru a elibera pe toti prizonierii”, a spus el.

Sute de ucraineni importanți au fost capturați sau răpiți, inclusiv oficiali, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Moscova susține că Tyra a lucrat pentru batalionul naționalist Azov .

Potrivit propagandei ruse, acțiunea militară are ca scop „deznaționalizarea” Ucrainei. Cu toate acestea, AP notează că nu a găsit date despre legăturile dintre Puzanova și Azov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *