Președintele chinez a permis armatei sale să conducă operațiuni non-militare

foto: pixabay.com/ro

Președintele chinez Xi Jinping a semnat un ordin care permite armatei să efectueze operațiuni non-militare, a informat Xinhua.

Potrivit Global Times, prevederea, care intră în vigoare miercuri, oferă baza legală pentru ca trupele chineze să efectueze misiuni de ajutor în caz de dezastre, ajutor umanitar, escortare, menținerea păcii, protecția suveranității naționale, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei. 

Analiştii spun că legea va permite armatei chineze să ofere rute vitale de transport pentru resurse strategice, cum ar fi petrolul, precum şi să protejeze investiţiile, proiectele şi personalul din afara ţării.

La rândul său, Radio Europa Liberă, finanțată de guvernul SUA, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lege. Potrivit rapoartelor din presă, Beijingul s-ar putea pregăti să efectueze o operațiune specială, care nu este clasificată drept acțiune militară, împotriva Taiwanului.

Relațiile dintre RPC și guvernul central al Taiwanului s-au dezintegrat în 1949, după ce forțele Kuomintang înfrânte conduse de Chiang Kai-shek s-au mutat pe insulă. Beijingul nu recunoaște suveranitatea Taiwanului și îndeamnă alte țări din întreaga lume să urmeze o „politică a unei singure Chine”. 

Aceasta înseamnă acceptarea Taiwanului ca parte integrantă a teritoriului chinez și că autoritățile chineze sunt singurul guvern din națiunea insulară.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au început să sprijine Taiwanul în dorința sa de independență mai mult ca niciodată, președintele american Joe Biden chiar promițând că va oferi asistență militară insulei în cazul unui atac chinez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *