174 de morți în urma unei ciocniri provocate de gaze lacrimogene la un meci de fotbal din Indonezia.

foto: Captura Youtube

  • 174 de morți în urma unei ciocniri provocate de gaze lacrimogene la un meci de fotbal din Indonezia.
  • 174 de persoane au fost ucise și cel puțin 300 au fost rănite în revoltele care au izbucnit după un meci de fotbal în Java de Est, a anunțat Associated Press, citând un comunicat al poliției indoneziene.

După ce meciul din prima ligă indoneziană s-a încheiat cu victoria lui Persebaya în fața lui Arema, pe stadion au avut loc mai multe încăierări între suporterii celor două echipe.

Panica și o fugă haotică spre ieșiri după ce poliția a tras cu gaze lacrimogene la un meci de fotbal indonezian pentru a alunga fanii dezlănțuiți. S-au înregistrat cel puțin 174 de morți, dintre care majoritatea au fost călcați în picioare sau sufocați, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai mortale evenimente sportive din lume.

Atenția s-a concentrat imediat asupra folosirii de către poliție a gazelor lacrimogene, care sunt interzise pe stadioanele de fotbal de către FIFA. Președintele organizației mondiale de fotbal a numit decesele de pe stadion „o zi neagră pentru toți cei implicați în fotbal și o tragedie de neînțeles”, în timp ce președintele Joko Widodo a ordonat o anchetă privind procedurile de securitate.

Violențele au izbucnit după ce meciul s-a încheiat sâmbătă seara, gazda Arema FC din orașul Malang din Java de Est a pierdut cu 3-2 în fața echipei Persebaya din Surabaya.

Dezamăgiți de înfrângerea echipei lor, mii de suporteri ai echipei Arema, cunoscuți sub numele de „Aremania”, au reacționat aruncând cu sticle și alte obiecte în jucători și oficiali de fotbal. Martorii au declarat că fanii au inundat terenul stadionului Kanjuruhan și au cerut conducerii Arema să explice de ce, după 23 de ani de meciuri neînvinse pe teren propriu împotriva rivalei Persebaya, acesta s-a încheiat cu o înfrângere.

Violențele s-au extins în afara stadionului, unde cel puțin cinci vehicule de poliție au fost răsturnate și incendiate. Polițiștii antirevoltă au răspuns prin lansarea de gaze lacrimogene, inclusiv spre tribunele stadionului, provocând panică în rândul mulțimii.

Unii s-au sufocat, iar alții au fost călcați în picioare, în timp ce sute de oameni fugeau spre ieșire pentru a evita gazele lacrimogene. În haos, 34 de persoane au murit pe stadion, inclusiv doi ofițeri, iar unele rapoarte includ și copii printre victime.

„Am făcut deja o acțiune preventivă înainte de a trage în cele din urmă gazele lacrimogene, deoarece (fanii) au început să atace poliția, acționând anarhic și incendiind vehicule”, a declarat șeful poliției din Java de Est, Nico Afinta, într-o conferință de presă duminică dimineața devreme.

Peste 300 de persoane au fost transportate de urgență la spitale, dar mulți au murit pe drum și în timpul unui tratament, a precizat Afinta.

Viceguvernatorul din Java de Est, Emil Dardak, a declarat pentru Kompas TV că bilanțul morților a ajuns la 174, în timp ce peste 100 de răniți primesc tratament intensiv în opt spitale, 11 dintre ei fiind în stare critică.

Asociația de fotbal din Indonezia, cunoscută sub numele de PSSI, a suspendat pe termen nedefinit prima ligă de fotbal, Liga 1, din cauza tragediei și a interzis orașului Arema să mai găzduiască meciuri de fotbal pentru restul sezonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *