Premierul australian Anthony Albanese a declarat vineri, după o întâlnire cu omologul său din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern , că cele două părți au convenit asupra politicilor lor față de insulele Pacificului, unde influența Chinei este în creștere, a raportat Associated Press.
Ardern este primul lider străin care îl vizitează pe noul prim-ministru al Australiei de la alegerea sa pe 21 mai. Ambii conduc guvernele de centru-stânga, și Ardern au descris victoria electorală a Partidului Laburist al lui Albanese, după aproape 10 ani de opoziție, drept o reluare a relațiilor bilaterale.
Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite se tem că noul pact de securitate dintre Beijing și Insulele Solomon ar putea duce la înființarea unei baze militare chineze acolo. Atât Insulele Solomon, cât și China neagă posibilitatea ca acest lucru să se întâmple.
Întrebat de reporteri dacă Australia dorește ca Noua Zeelandă să facă mai mult pentru a contracara ascensiunea Chinei în Pacific, Albanese a spus: „Ne gândim la fel despre Pacific”. „Aștept cu nerăbdare să lucrez cu prim-ministrul Ardern și cu vecinii noștri democratici”, a declarat Albanese reporterilor din Sydney.
Ardern a spus că multe țări au ales să mențină relațiile economice cu China în loc să semneze acorduri de securitate. „Să auzim părerile țărilor din Pacific cu privire la aceste probleme”. Noua Zeelandă este încurajată de ambiția în creștere a Australiei, a spus Ardern. Scopul Noii Zeelande este de a-și reduce emisiile nocive cu 30% până la sfârșitul deceniului. „Regiunea Pacificului identifică schimbările climatice drept amenințarea numărul unu ”, a spus Ardern.
Albanese a spus că vecinii Australiei, cel mai mare donator de ajutor extern al regiunii, o iau în serios, deoarece guvernul său a promis mai multe măsuri privind emisiile de gaze cu efect de seră . Multe insule din Pacific consideră că schimbările climatice sunt amenințarea cea mai imediată și chiar existențială pentru ele.
Guvernul australian anterior s-a angajat să reducă emisiile Australiei cu 26 până la 28 la sută până în 2030 față de nivelurile din 2005. Guvernul albanez a promis o reducere cu 43 la sută.