Covid

foto: pixabay.com/ro

Căderea părului și disfuncția erectilă s-au alăturat listei de simptome de lungă durată ale Covid, potrivit unei noi cercetări.

Studiul a constatat că, în timp ce printre cele mai frecvente simptome se numără pierderea mirosului, dificultăți de respirație și dureri în piept, altele includ amnezia, disfuncția erectilă, halucinațiile, incapacitatea de a efectua mișcări sau comenzi familiare, incontinența intestinală și umflarea membrelor.

Tiparele simptomelor au avut tendința de a fi grupate în simptome respiratorii, probleme de sănătate mintală și cognitive și apoi o gamă mai largă de simptome.

Pe lângă identificarea unui set mai larg de simptome, cercetătorii au identificat, de asemenea, grupuri-cheie și comportamente care îi expun pe oameni la un risc crescut de a dezvolta Covid de lungă durată.

Aproximativ 3,1 la sută din populația britanică suferă de simptome care persistă mai mult de patru săptămâni după ce a contractat Covid. Aproximativ 376.000 de persoane care au luat Covid pentru prima dată în jurul începutului pandemiei au raportat simptome care durează de cel puțin doi ani.

Studiul sugerează că femeile, persoanele mai tinere și cele care aparțin unui grup de culoare, de rasă mixtă sau de altă etnie prezintă un risc mai mare de a dezvolta Covid de lungă durată.

În plus, cei care provin dintr-un mediu mai sărac, fumătorii și persoanele supraponderale sau obeze, precum și cei care suferă de oricare dintre o gamă largă de afecțiuni de sănătate, au fost mai predispuși să raporteze simptome persistente.

Persoanele care au fost testate pozitiv la virus au raportat 62 de simptome mult mai frecvent la 12 săptămâni după infecția inițială decât cele care nu au contractat virusul, potrivit studiului.

Lista NHS a simptomelor comune ale Covid include oboseală, dificultăți de respirație, dureri sau opresiuni în piept și „ceață cerebrală”.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au analizat dosarele electronice de sănătate anonimizate a 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie, alături de o echipă de medici și cercetători din întreaga Anglie.

Datele obținute între ianuarie 2020 și aprilie 2021 au cuprins dosarele a 486.149 de persoane cu infecție anterioară și 1,9 milioane de persoane fără indicii de infecție cu coronavirus după potrivirea pentru alte diagnostice clinice.

Utilizând date de la pacienții care nu fuseseră internați în spital, echipa de cercetători a reușit să identifice cele trei categorii distincte de simptome.

Anuradhaa Subramanian, cercetător la Institutul de Cercetare Aplicată în Sănătate de la Universitatea din Birmingham și autor principal al lucrării, a declarat: „Analizele datelor noastre privind factorii de risc sunt deosebit de interesante, deoarece ne ajută să luăm în considerare ceea ce ar putea provoca sau contribui la Covidența îndelungată”.

Ea a adăugat: „Femeile sunt, de exemplu, mai susceptibile de a se confrunta cu boli autoimune. Văzând probabilitatea crescută a femeilor de a avea Covid lung în studiul nostru, crește interesul de a investiga dacă autoimunitatea sau alte cauze pot explica riscul crescut la femei.

„Aceste observații vor contribui la restrângerea în continuare a atenției asupra factorilor pentru a investiga ce poate cauza aceste simptome persistente după o infecție și cum putem ajuta pacienții care se confruntă cu ele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *