Cutia neagră a Pământului, cronica prăbușirii omenilor în haosul climatic

foto: pixabay.com/ro

  • Pe o câmpie împrăștiată cu granit, înconjurată de munți noduroși, stă o cutie uriașă de oțel. Incongruentă în peisaj, la fel ca monolitul negru al lui Kubrick din 2001: O Odiseea spațiului, prezența sa extraterestră sugerează că a fost pus acolo cu intenție.
  • Pământul primește o cutie neagră pentru a înregistra acțiunile noastre legate de schimbările climatice și deja a început să ne asculte.
  • O parte a ideii din spatele Black Box Earth nu este doar de a documenta călătoria către o lume inospitalieră, ci și de a-i trage la răspundere pe liderii care iau deciziile care ne duc acolo.

Faptul că omenirea se confruntă cu o realitate climatică care reprezintă o amenințare serioasă la adresa bunăstării noastre este destul de clar. Dar există o oarecare incertitudine cu privire la ceea ce se va întâmpla exact între timp.

O „cutie neagră” indestructibilă pentru Pământ va fi construită pe o câmpie de granit izolată din Australia și va avea sarcina de a documenta intrarea civilizației noastre în haosul climatic. Sau, mai bine, va inspira acțiuni urgente pentru a transforma trenul stricat într-un carusel cu mișcare lentă.

Oricum ați privi lucrurile, știrile legate de schimbările climatice și de tendința generală de încălzire care are loc pe planeta Pământ fac previziuni sumbre. Ambiția Acordului de la Paris este de a menține creșterea temperaturii la mai puțin de 1,5 ºC peste nivelurile preindustriale pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, dar, după cum subliniază cel mai recent raport al ONU privind diferențele de emisii, suntem pe cale să depășim acest obiectiv cu o oarecare marjă, temperaturile urmând să crească cu 2,7 ºC până la sfârșitul acestui secol.

Perspectivele pe termen scurt sunt la fel de îngrijorătoare. Cel mai recent raport al IPCC, publicat în august, sugerează că vom atinge limita de 1,5ºC în 20 de ani, iar consecințele vor fi dezastruoase. Temperaturile vor crește pe tot globul, dar vor avea un efect dramatic în Arctica, unde se așteaptă ca acestea să crească de peste două ori mai mult decât media globală, accelerând în mod semnificativ dezghețarea permafrostului și topirea gheții marine.

Se așteaptă ca precipitațiile să crească și să sporească frecvența dezastrelor naturale, cum ar fi inundațiile și alunecările de teren la latitudini mai mari, în timp ce se așteaptă ca secetele să devasteze alte regiuni, iar zonele de coastă joase vor fi afectate de inundații și eroziune din cauza valurilor de furtună mai devastatoare. Între timp, nivelurile crescute de CO2 din atmosferă fac ca oceanele să devină mai acide și amenință speciile oceanice. Efectele tuturor acestor evenimente asupra agriculturii și securității alimentare sunt înfricoșător de necunoscute, la fel ca și perspectiva refugiaților climatici care fug de sărăcie și foamete.

Rămân multe presupuneri cu privire la cum va arăta exact acest viitor, dar experții sunt în general de acord asupra unui lucru, și anume necesitatea de a face mai mult, și repede. Marea ambiție din spatele recent anunțatei Black Earth Box este de a inspira acest tip de schimbare prin evidențierea pașilor greșiți pe care îi face omenirea în timp ce se îndreaptă spre o catastrofă climatică.

La fel cum cutia neagră a unui avion adună informații despre datele de zbor și poate dezvălui informații esențiale în momentele premergătoare unui accident, structura de oțel care ia formă în Tasmania, Australia, este proiectată pentru a face acest lucru cu gândul la prăbușirea civilizației. Astfel, va oferi o înregistrare a căderii noastre pentru toate civilizațiile viitoare.

După cum a relatat Australian Broadcasting Corporation (ABC), cutia neagră a Pământului este construită pe o câmpie granitică aleasă pentru stabilitatea sa geopolitică și geologică. Cutia este construită pentru a rezista mai mult decât omenirea, cu pereți de oțel cu o grosime de 7,5 cm și cu panouri solare pe acoperiș și baterii de rezervă pentru a alimenta operațiunea. Acesta va găzdui dispozitive de stocare masivă pentru a consemna evoluțiile legate de știința climei și sănătatea planetei, descărcate de pe internet cu ajutorul unui algoritm special conceput.

Potrivit ABC, aceasta va include măsurători ale temperaturilor terestre și marine, ale acidificării oceanelor, ale nivelului de CO2 din atmosferă, ale extincției faunei sălbatice, ale consumului de energie și ale populației umane. Pe lângă aceste date concrete, Earth Black Box va colecta informații contextuale, cum ar fi titluri de știri, postări în rețelele de socializare și evenimente de la conferințe și reuniuni importante privind schimbările climatice.

O parte a ideii din spatele Black Box Earth nu este doar de a documenta călătoria către o lume inospitalieră, ci și de a-i trage la răspundere pe liderii care iau deciziile care ne duc acolo. Se preconizează că va exista o capacitate suficientă pentru a stoca date pentru următorii 30-50 de ani și există planuri pentru a permite accesul la informații pentru cei care vizitează locul prin intermediul unei platforme digitale și a unei conexiuni wireless.

Black Earth Box este un proiect realizat în colaborare de cercetători de la Universitatea din Tasmania, firma de marketing Clemenger BBDO și alții, iar construcția este programată să înceapă la mijlocul anului viitor. Cu toate acestea, hard disk-urile au început să colecteze informații în timpul conferinței COP26 privind clima, luna trecută, iar pe site-ul web al proiectului apare acum o versiune beta a înregistrărilor.

Cum se termină povestea depinde numai de noi, precizează site-ul. Un singur lucru este sigur: acțiunile, inacțiunile și interacțiunile noastre sunt acum înregistrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *