Medicii dezvăluie noi simptome „severe” ale variolei maimuței, similare cu cele ale bolilor cu transmitere sexuală

foto: pixabay.com/ro

  • Cel mai amplu studiu de până acum arată că unii bolnavi au fost internați în spital cu leziuni genitale dureroase sau cu dificultăți de înghițire.

Oamenii de știință au descoperit un nou set de simptome ale variolei maimuței care seamănă cu infecțiile cu transmitere sexuală (ITS).

Simptomele, care includ leziuni genitale și răni la nivelul gurii sau al anusului, pot fi severe și i-au determinat pe unii bolnavi să fie internați în spital pentru gestionarea durerii și dificultăți de înghițire, spun cercetătorii.

Dar leziunile sau rănile pot fi ușor diagnosticate greșit, avertizează cercetătorii.

De când variola maimuței a început să se răspândească rapid pe glob în luna mai, în prezent există peste 15.000 de cazuri în întreaga lume, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății să se gândească din nou dacă să o declare sau nu criză globală.

Cercetările au descoperit că acesta suferă mutații de până la 12 ori mai rapide decât se aștepta.

Bărbații homosexuali și bisexuali reprezintă 98% dintre infecții. Deși apropierea sexuală este cea mai probabilă cale de transmitere, virusul poate fi transmis și prin contact apropiat, prin intermediul picăturilor mari respirate și, eventual, prin haine și alte suprafețe.

Simptomele obișnuite raportate includ febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, epuizare și coșuri sau bubițe pe față, în gură și pe alte părți ale corpului.

Cea mai amplă analiză de până acum, bazată pe examinarea a peste 500 de cazuri și publicată în The New England Journal of Medicine (NEJM), a descoperit că multe persoane infectate sufereau de simptome care nu sunt enumerate în definițiile medicale ale variolei maimuței.

Experții de la Universitatea Queen Mary din Londra și alții din 16 țări implicate în cercetare spun că munca lor va ajuta la diagnosticare și va contribui la încetinirea răspândirii la nivel mondial prin intervenții de sănătate publică destinate grupului cu risc ridicat.

Aceștia spun că, odată ce o persoană este diagnosticată, urmărirea contactelor și sfătuirea acesteia să se izoleze vor fi esențiale pentru a limita răspândirea bolii, deoarece există un deficit global de vaccinuri, iar diagnosticarea greșită împiedică eforturile de a controla răspândirea acesteia.

La începutul acestei luni, o cercetare separată publicată în Lancet Infectious Diseases Journal a arătat, de asemenea, că variola maimuței poate imita alte boli cu transmitere sexuală comune, cum ar fi herpesul și sifilisul. De asemenea, studiul a constatat că un sfert dintre pacienți aveau o altă infecție cu transmitere sexuală.

John Thornhill, medic consultant în sănătate sexuală și HIV la Barts NHS Health Trust, a declarat: „În timp ce ne așteptam la diverse probleme ale pielii și erupții cutanate, am constatat, de asemenea, că una din 10 persoane avea doar o singură leziune cutanată în zona genitală, iar 15 la sută aveau dureri anale și/sau rectale.

„Aceste prezentări diferite evidențiază faptul că infecțiile cu monkeypox ar putea fi ratate sau ușor de confundat cu infecții comune cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul sau herpesul.”

„Cu toate acestea, acest lucru poate fi întâmplător, deoarece nu știm că este prezent la niveluri suficient de ridicate pentru a facilita transmiterea sexuală. Sunt necesare mai multe lucrări pentru a înțelege mai bine acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *