Covid

foto: pixabay.com/ro

Cercetătorii au publicat două studii care urmăresc începutul pandemiei de coronavirus la o piață de animale din Wuhan, China. Virusul Covid a ucis milioane de oameni și a provocat haos.

Teoria conform căreia pandemia de coronavirus a pornit de la o scurgere de laborator din China a fost respinsă în urma unor cercetări extinse, potrivit unui studiu.

Profesorul David Robertson, de la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru BBC că speră ca studiul să „corecteze falsa înregistrare conform căreia virusul a venit dintr-un laborator”.

Se crede că piața de fructe de mare și animale sălbatice Huanan din Wuhan a fost în centrul epidemiei care a provocat peste șase milioane de decese în întreaga lume și aproximativ 183.000 în Marea Britanie.

Vânzătorii potențial infectați au declanșat un „lanț de infecții în rândul membrilor comunității din zona înconjurătoare”.

Concluziile au arătat că în piața Huanan au fost vândute animale infectate cu Covidi la sfârșitul anului 2019, iar acestea au fost in contact cu persoanele care lucrau sau făceau cumpărături acolo, în ceea ce este descris ca un eveniment de „răspândire” de la animale la oameni.

Autoritățile chineze au fost avertizate anterior cu privire la „practica nesănătoasă, crudă și neigienică” a piețelor de animale, potrivit profesorului Stuart Neil de la King’s College London.

Neil nu a fost implicat în aceste constatări.

Experții din spatele studiilor au crezut că au rezolvat începutul confuz al epidemiei, în urma căreia sute de persoane au fost spitalizate, însă doar aproximativ 50 au fost legate de piață.

Sugerând că acest lucru se datorează faptului că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de Covid supraviețuiesc, Robertson a adăugat: „A fost cu adevărat nedumeritor faptul că majoritatea cazurilor nu au putut fi legate de piață – dar, știind ce știm acum despre virus, este exact ceea ce ne-am fi așteptat”.

„Mulți oameni se îmbolnăvesc doar foarte ușor, așa că vor fi în comunitate și vor transmite virusul altora, iar cazurile grave vor fi greu de legat între ele”.

Experții au luat mostre de lichid din canalizare și de pe tarabele din piață pentru cercetări suplimentare.

Ei au găsit mostre pozitive de Covid în jurul zonelor în care au fost vândute animale precum câinii raton, care sunt predispuși la acest virus.

În timp ce oamenii erau supuși la izolare, vedeau pe cei dragi murind și li se impuneau restricții în viața de zi cu zi, mulți au căutat răspunsuri cu privire la proveniența virusului.

Acest lucru a dus la teorii ale conspirației, cum ar fi cea a scurgerii de informații din laboratorul Wuhan, mai ales că autoritățile americane au acuzat China de lipsă de transparență în această chestiune.

Casa Albă a declarat la vremea respectivă: „Avem îngrijorări profunde cu privire la modul în care au fost comunicate primele concluzii ale anchetei Covid-19 și întrebări cu privire la procesul folosit pentru a ajunge la ele.

„Este imperativ ca acest raport să fie independent, cu constatări ale experților, fără intervenția sau modificarea de către guvernul chinez”.

În mai 2021, serviciile secrete britanice au declarat, de asemenea, că teoria era „fezabilă”. Fostul președinte american Donald Trump a declarat public în 2021 că are „foarte puține îndoieli” că virusul provine dintr-un laborator din Wuhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *